Reclame voor iemand anders


 Dit is de allereerste keer dat ik reclame maak, maar dan niet voor mezelf. Het gaat om de bankdiensten CurrencyFair en Transferwise.

Wat is het geval? 

Het geval is dat banken in de UAE voor alles wat ze doen geld vragen, behoorlijk goed verdienen aan ons. Ons, dat zijn mensen met een bankrekening in Euro's en een bankrekening in Dirhams. En natuurlijk ook nog vaak een rekening voor Dollars and mogelijk zelfs voor Britse Ponden.

Nu leest u natuurlijk wel eens: 'no commissions!'. Da's mooi, maar het gaat bij het ruilen van geld van het ene land naar geld van het andere land altijd over twee dingen. De 'spread' oftewel het verschil tussen inkoop en verkoop van een bepaalde munt, en de commission, die soms wel en soms niet afhankelijk is van de omvang van het bedrag.

U kunt een succesvolle zaak opbouwen in de UAE, maar als u uw bankzaken en met name de kosten van de wisselingen van Dirhams naar Euro's etc. verwaarloost, dan kunt u daarop leeglopen.

Wat is nu de oplossing? Nou, er zijn er twee op dit moment die de moeite van het onderzoeken en aanraden waard zijn. Ten eerste is er CurrencyFair. En ik krijg geen commissies, maar raad u toch aan er een blik op te werpen. Helaas wordt CurrencyFair door veel banken in de UAE actief tegengewerkt. Maar als u een bank hebt die er zaken mee doet, scheelt het veel geld. En er is niks mis mee om als u naar de bank gaat uw Nederlandse directheid in te zetten en op de man/vrouw af te vragen: 'does your bank block CurrencyFair?'

Daarnaast is er een redelijk spectaculaire nieuwe mogelijkheid gecreëerd door Transferwise; de borderless debitcard. Het idee is eenvoudig: je krijgt een debitcard (dat is heel vergelijkbaar met een bankkaart zoals u die in Nederland van uw bank krijgt) en daarop mag je meerdere valuta aanhouden. Met een app kun je aangeven dat je bijvoorbeeld Euro's wilt wisselen Dirhams. Kom je dan in de Carrefour in Dubai en wil je je boodschappen afrekenen, dan doe je dat gewoon met die debitcard. Het wisselen van je Euro's naar Dirhams wordt gedaan tegen de dagkoers, zonder commissies. De kaart zelf kost iets van €25 per jaar. En in Nederland kun je met diezelfde debitcard je boodschappen bij de Albert Heijn afrekenen. In Euro’s. 

Het advies is: verwaarloos je bancaire kosten niet. Kijk naar moderne alternatieven.

Waarom vertel ik dit allemaal? Omdat ik bedrijven ken die op jaarbasis meer dan een ton in Euro's aan hun bank betalen voor het wisselen van geld van de ene muntsoort naar de andere. Een ton...

© Hilda van der Tuin, november 2021