bedrijfslicenties van freezones in de UAE

Al die licenties enzo; wie controleert het eigenlijk, ik kan toch gewoon beginnen op de goedkoopste? 


Er zijn drie partijen die controleren of je licentie klopt. Ten eerste je klanten. Mensen in het algemeen en jouw klanten in het bijzonder willen, als ze in de UAE wonen en werken, geen gedoe met de authoriteiten, dus het is heel normaal om een kopie van de licentie te vragen. Ten tweede je leveranciers, met hetzelfde argument. Ten derde je bank. Je bank kan behoorlijke boetes krijgen als blijkt dat jij heel andere dingen doet dan wat er op je licentie staat.  


De authoriteiten van de freezones zelf kunnen je ook bevragen, maar doen dat zelden.  


Het is dus sowieso handig om een beetje een brede licentie te kiezen. Per freezone zijn er doorgaans tussen de 2.000 en 8.000 activiteiten, die onderverdeeld zijn in segmenten. Per licentie mag je dan 1 of meerdere activiteiten binnen een segment doen, of bijvoorbeeld twee activiteiten in verschillende segmenten. Kortom, het is nog een heel gepuzzel om de juiste licentie te vinden tegen minimale kosten. 


Als je iets heel onhandigs doet waardoor je bijvoorbeeld meerdere licenties aan het afnemen bent terwijl dat niet hoeft, is het zo dat de meeste freezones je keurig waarschuwen en tippen over een goedkopere oplossing met dezelfde rechten. Maar ja, de meesten, dat zijn dus niet alle freezones. En ik heb meegemaakt dat mensen totaal onnodig €4.000 extra aan het betalen waren terwijl met een iets andere formulering het veel goedkoper kon. 


Als je eenmaal de goede licentie hebt, dan is het verlengen van die licentie erg eenvoudig geworden. Vrijwel elke freezone accepteert tegenwoordig creditcards (ook die van buiten de UAE), cash betalen is in dit land ook geen probleem en een cheque uitschrijven mag ook nog steeds.  


Als je niet de goede licentie blijkt te hebben, dan kun je die veranderen. Het is verreweg het handigst dit te doen een maand voordat de licentie moet worden verlengd. Maar...het is wel gedoe.  


© Hilda van der Tuin, november 2021