Start geen ‘branch’ op een freezone; en wel hierom niet:

Is het handig om een branche te starten, een subsidiary? Dan zou ik die bijvoorbeeld vanuit mijn bv kunnen financieren?

Het is om drie redenen niet handig om een subsidiary / branch te starten op een freezone (en daarbij maakt het niet uit welke freezone).

1) Het is veel meer papierwerk en de procedure duurt veel langer. Dit gaat mogelijk tegen je verwachtingen in, maar het is zo. De eenvoudigste manier om te starten in de UAE op een Freezone is met een natuurlijk persoon als enig aandeelhouder.

2) Het gaat moeilijk worden, zo niet onmogelijk, om een bankrekening te krijgen op naam van die subsidiary. De banken redeneren hier klaarblijkelijk; aangezien je een dochter bent van een groter geheel, hebben we te weinig garanties dat het geld op de bankrekening blijft staan.

3) De Nederlandse belastingdienst vind het heel fijn als u een dochteronderneming in de UAE start. Zeker als het goed gaat zal worden gesteld dat alle winst belast is naar Nederlandse normen. En dat was nou juist (meestal) niet de bedoeling. En zeker als die dochter is opgezet met geld van een Nederlandse bv zal dit een taai gevecht worden wat de belastingdienst in Nederland doorgaans wint.

☞ Maar stel nu dat je niet zelf hier ter plekke wilt zijn, wel het bedrijf op jouw naam wilt zetten, maar het ook wat eng vindt om de financiële sleutels van het hele bedrijf in handen te geven van die manager die in de UAE ter plekke de boel aanstuurt. Is daar een oplossing voor?

Ja. Een van de oplossingen is dat nadat je naar de bank bent geweest, je de tokens, webbers, RSA-verifiers of hoe die dingen van de bank ook mogen heten, opstuurt naar jezelf in Nederland bijvoorbeeld. Als er dan zaken betaald moeten worden, dan kan de manager in de UAE gewoon een e-mail sturen naar met de vraag een bepaalde transactie te doen. Daarmee is het risico op financiële fraude nog steeds niet 100% uitgesloten, maar wel heel erg sterk verminderd.

En afhankelijk van je situatie heb je dan mogelijk het beste van twee werelden; een onafhankelijk bedrijf in de UAE waarvan de winsten nog steeds onbelast zijn, zonder de noodzaak je hier te vestigen.

© Hilda van der Tuin, november 2021