Een bureaucratie om gek van te worden?

Die bureaurcatie in dat soort landen, dat is toch een groot drama voor ondernemers? 


Ja en nee. Ja, als je blind vertrouwt op wat de mensen achter de balie je vertellen en als je blind vertrouwt op wat je op internet vindt. Nee als je de juiste adviseur hebt, die de actualiteit van de regelgeving bijhoudt.  


Dit is natuurlijk een beetje een flauw antwoord, maar daarom niet minder waar. Het probleem zit voor een deel ook in de enorme eigenwijsheid van ondernemers in het algemeen en van de Nederlandse ondernemers in het bijzonder. ‘Wat, 8 pasfoto’s? 6 is toch ook genoeg?!’

- En ik denk dan ‘who cares?’ Als ze hier graag 8 pasfoto’s van je willen hebben voordat ze je een visum geven dan laat je 8 pasfoto’s maken.  

En dat die dan bij het ene emiraat een witte achtergrond moeten hebben en bij het andere emiraat juist een blauwe….tsja, dat moet je even weten.  

De vergelijking gaat ook een beetje mank omdat je in de UAE / VAE wel een visum krijgt als je een bedrijf start, en in Nederland beslist niet. Althans, niet als je geen EU-paspoort hebt. En in Nederland ben je best veel tijd kwijt als ondernemer om de blauwe brieven brigade (belastingdienst dus) tevreden te stellen en dat is ook vaak een bureaucratisch en tijdrovend proces. Daar ben je in de UAE dan weer bijna helemaal van verlost. 

- Helemaal? 

Nee, niet helemaal. Er is een btw / VAT van 5% en registratie is verplicht voor elk bedrijf dat meer dan €90.000 omzet per jaar draait. En er is een importheffing van 5% voor alle goederen die je van een free zone naar het ‘mainland’ brengt. En daarmee houdt het op. 

- Echt, is dat alles? 

Nou, er zijn ook tolwegen waarvoor je een sticker moet monteren op je voorruit en hotels hebben een toeristenbelasting van €5 per nacht per kamer, maar dan houdt het bij mijn weten echt op. De tolwegen en -bruggen zijn niet duur; circa 1 euro per keer. Maar ja, dat kan toch nog aardig oplopen als je toevallig net aan de verkeerde kant van de stad woont.   


Starten in een vreemd land als ondernemer is waarschijnlijk nergens echt gemakkelijk. En starten buiten de EU zal moeilijker zijn  - overal - dan starten binnen de EU. Maar als je niet kijkt naar de bureaucratie om te starten, en je je richt op de bureaucratie die overblijft als je eenmaal bent gestart, de zogenaamde running state situation dan ben ik er van overtuigd dat de UAE een uitstekend land kan zijn om je te vestigen.  

Een voorbeeld: een Nederlandse fotograaf komt met een free lance license naar de UAE. Die bedrijfsstart en het visum wat voor twee jaar geldig is, kost haar zo’n €6.000. De huren zijn stevig, en ze start in een one bedroom apartment op een mooie ‘compound’ een flink end weg van Dubai waarvoor ze €800 per maand betaalt incl. de stroom voor de airco. Het is een klein appartement, maar de faciliteiten op de compound zijn uitstekend (tennisbanen, zwembaden, parken etc.) Autorijden is goedkoop en benzine ook, dus ze gooit haar camera’s en andere aparatuur in haar Jeep Grand Cherokee die ze voor €5.000 heeft gekocht. Autoinbraken zijn uiterst zeldzaam en aangezien de ramen getint zijn, laat ze alle spullen gewoon in die auto liggen; wel zo makkelijker. 

Omdat ze goed navraag heeft gedaan, heeft ze ook een commerciële ziektekostenverzekering afgesloten, die haar €240 per maand kost, maar wel de mogelijkheid geeft om zo nodig in Nederland behandeld te worden. Belangrijk, want ze heeft zich uitgeschreven uit Nederland.

Haar opdrachtgevers betalen haar voornamelijk cash, wat heel normaal is in de UAE en ook volstrekt legaal. Er is immers geen inkomstenbelasting, dus er hoeft ook niets aangegeven te worden en er hoeft ook niets verborgen te worden. Haar omzet ligt rond de €3.500 per maand. Met name haar family shoots zijn gewild. Dat is bijna netto geld. Omdat dit onder de drempel van de VAT ligt, hoeft ze geen VAT af te dragen (en kan ze dus ook geen VAT terugclaimen en hoeft geen boekhouding bij te houden). Haar Facebook pagina wordt druk bezocht en daar gooit ze zo’n €150 per maand aan promoties tegenaan. 

Nee, ze wordt hier geen miljonair. Maar ze spaart bijna alle maanden €1.000 wat in Nederland steeds maar niet wilde lukken. Het geld parkeert ze in dirhams bij de RAKBANK, en de dirham is 1 op 1 gekoppeld aan de dollar, dus het valutarisico is te overzien. © Hilda van der Tuin, 2019