Een 10-jaars visum in de UAE / VAE

Klopt het dat er 10 jaars Visa zijn in de Verenigde Arabische Emiraten?


Ja dat klopt, en dat is spectaculair nieuws! Sinds gisteren 20 mei 2018 heeft de vicepremier van de Verenigde Arabische Emiraten aangegeven dat er 10 jaars visa verstrekt gaan worden aan buitenlanders. Dit zal uiteraard gebonden zijn aan voorwaarden. Hoe die voorwaarden er precies uitzien is onbekend, maar duidelijk is wel dat ingenieurs, ICT-ers, artsen en andere mensen die een beroep uitoefenen waar in de UAE veel behoefte aan is hier een tienjaars-visum kunnen gaan krijgen.

Dat geldt ook voor mensen die hier investeren in onroerend goed. Momenteel is het zo dat als je een huis of appartement koopt van meer dan € 220.000, je ook een visum krijgt. Dat visum moet echter elke twee jaar worden vernieuwd. En dat geeft onzekerheid. Elk land heeft immers het recht om een visum te weigeren zonder opgaaf van reden. Ik heb geen idee of dat vaak gebeurde, maar het gaf onzekerheid. Met een tienjaars visum Wordt die onzekerheid sterk verminderd . En dat is echt groot nieuws.


Ook investeerders in bedrijven kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor een tienjaarsvisum. Deze regelgeving moet op het eind van 2018 geïmplementeerd zijn. Ik weet niet zeker of dit wordt gehaald, maar zeker is wel dat je er op dit moment nog geen gebruik van kunt maken.  Als het zover is zullen er uiteraard ook weer voorwaarden aan worden verbonden. Ik verwacht bijvoorbeeld in elk geval een minimum-investering.  


Tenslotte, en daar zal later meer nieuws over zijn, wordt het ook mogelijk om 100% eigenaar te worden van een bedrijf wat gevestigd is op het zogenaamde mainland of moederland. Simpel gezegd niet in een Free Zone.  Op dit moment was er slechts één bedrijf wat daarvoor toestemming had gekregen. Dat was Apple Inc. 


Ik schat, en nu volgt louter speculatie, dat deze nieuwe regels waarschijnlijk niet van toepassing zullen zijn voor de meer bescheiden bedrijven. Apple kreeg weliswaar toestemming om 100% van de aandelen in eigen bezit te houden, maar wel de verplichting om een ongelofelijk grote winkel uit te rollen op een toplocatie waar zij ook een absolute top-huur voor zullen moeten betalen. (Mocht je nog het nog niet gezien hebben; hij staat tegenover de Burj Khalifa in de Dubai Mall).  

Ik wil niet weten wat daar aan huur moet worden betaald.


Desalniettemin schat ik, opnieuw speculatie, dat dit een enorme positieve impuls zal geven aan de economie van de Verenigde Arabische Emiraten. Voor heel veel mensen was het hier toch een dingetje, elke twee jaar of elke drie jaar je visum moeten vernieuwen en niet de garantie hebben dat het goed zou gaan. Daar lijkt nu voor velen een einde aan te komen.

© Hilda van der Tuin, 2019